Kuchnia

Desery

Rabarbarowy curd

Potrzebne będzie:
mniej więcej pół kilograma łodyg rabarbaru, najlepiej pozbawionych zielonych końcówek - im więcej weźmiecie czerwonych części, tym ładniejszy kolor będzie miał efekt końcowy
50 gramów drobnego cukru
6 żółtek
100 gramów drobnego cukru
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny
pół łyżeczki soku z cytryny
40 gramów masła
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, a potem zasypujemy 50 gramami cukru i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie gotujemy rabarbar dopóki się zupełnie nie rozpadnie, a potem jeszcze całość miksujemy blenderem na gładką masę.
W osobnej misce ucieramy żółtka jaj, ze 100 gramami cukru i szczyptą soli. Kiedy powstanie puszysta masa, przekładamy ją do garnka i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Nie przestawajcie mieszać, bo żółtka się zetną i będziecie mogli zaczynać od początku. Do ciepłej masy dodajemy mus rabarbarowy i cytrynę (sok i skórka). Nadal mieszając podgrzewamy wszystko dopóki nie zgęstnieje, a na koniec - do ciepłej masy - dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, dopóki się nie rozpuści.
Po ostudzeniu jest gotowy do jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation